Bauke Vaatstra verdient geen prijs

Op 19 januari kwam in het nieuws dat de oud-directeur van Vluchtelingenwerk in Leeuwarden, Guido Klabbers, aangifte van bedreiging gedaan heeft tegen Bauke Vaatstra. Aanleiding voor de aangifte is de onlangs aan Vaatstra toegekende Machiavelliprijs 2012. Klabbers wil niet dat Vaatstra die prijs krijgt. Klabbers beschuldigt de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra ervan hem in 1999 telefonisch met de dood te hebben bedreigd. Aanleiding voor die bedreiging was een artikel dat Klabbers destijds in de Leeuwarder Courant schreef over de onrust, die was ontstaan, omdat sommige mensen meenden dat de dader gezocht moest worden onder asielzoekers. Vaatstra pleitte destijds ondermeer om een radicale wijziging van de asielpolitiek. De Machiavelliprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie en Vaatstra zal de prijs op 12 februari in ontvangst nemen. De Stichting Machiavelli laat in een reactie op de eigen website weten “alle relevante feiten te kennen” en zegt dat de prijs gewoon aan Vaatstra wordt uitgereikt.

Dat de stichting ‘alle relevante feiten kent’ betwijfel ik op grond van mijn eigen ervaring met Vaatstra. Als predikant in Bergum had ik in 2004 in het kader van een project in ons kerkblad een oproep aan jongelui gedaan zich te melden voor een bezoek aan een moskee in Leeuwarden. Op 8 november 2004 schreef Vaatstra mij een lelijke mail, waarvan de aardigste zinnen luidden: ‘… U hebt als dominee in Burgum al veel tegenstand ondervonden van gemeenteleden vanwege uw opstelling naar de islam, er komen zelfs verscheidene gemeenteleden niet meer bij U ter kerke… Toen ik van uw gemeenteleden hoorde en uw oproep las dacht ik deze man heeft een slokje op, dit kan niet als Gereformeerde voorganger… En Kraan, nou moet je mij niet vertellen dat dat anders is of staat in dat boek van hun, de waarheid is wat ik U zei, niets meer en niets minder…’ De brief eindigt als volgt: ‘Nu jullie dit organiseren, moet ik en velen met mij, als dit weer gebeurd stappen ondernemen, om dit tegen te gaan, sterker nog om dit te voorkomen. Een echte christen uit Zwaagwesteinde, genaamd Bauke Vaatstra.’

Wat mij betreft heeft Guido Klabbers een punt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *